Rechten en plichten

Delen met je vrienden

Informeer u grondig over uw rechten en plichten bij de personeelsdienst van uw werkgever, bij uw vakbond of bij uw ziekenfonds.

Wat te doen bij baby op komst?

Een baby op komst? Daar komt heel wat bij kijken. Wat moet je doen en waar heb je recht op? Nood aan een korte samenvatting? Klik alvast door op 'samenvatting'.

Moederschapsverlof

Als mama heb je recht op 15 weken moederschapsverlof als werkneemster en 12 weken als zelfstandige. Dit bestaat uit 2 delen, namelijk voor en na de geboorte. Als je bevalt van een meerling, duurt het moederschapsverlof langer.

Meer info: website

Vaderschapsverlof

Als vader of meeouder hebt u, na de geboorte van uw kind, recht op 15 dagen geboorteverlof. Dat geldt voor zowel werknemers als zelfstandigen. Je kan het verlof opnemen binnen 4 maanden vanaf de dag van de bevalling.

Meer info: website

Borstvoedingspauzes

Als mama hebt u recht op een pauze op het werk om borstvoeding te geven of melk af te kolven. Tot negen maanden na de bevalling mag u hiervoor een of twee keer per dag een halfuur het werk onderbreken.

Meer info: website

Ouderschapsverlof

Als u meer tijd wilt om bij uw kind(eren) te zijn, kunt u ouderschapsverlof nemen. Dit is wettelijk vastgelegd, waardoor je een bepaalde periode in uw loopbaan minder of niet te werken.

Meer info: website